Op maandagavond 13 mei 2024 beleefden 42 Opperdoezers in de Torenschouw een energieke en inspirerende avond op uitnodiging van de dorpsraad. Na een inleiding van Peter van der Heiden en Jeroen Loeffen (Coloci) bespraken tafelgenoten wat er mooi is aan het leven in Opperdoes en hoe ze het samen nog beter kunnen maken.
Vraag 1: Wat maakt ons gelukkig in Opperdoes?
De aanwezige Opperdoezers waarderen vooral de mooie rustige omgeving, het ruime landschap, de mogelijkheden om te wandelen en fietsen, familie in de buurt en elkaar begroeten op straat. Specifiek het groeten op straat, de school en omzien naar elkaar worden ervaren als prettige kenmerken van wonen in Opperdoes. Ook het feit dat familie in de buurt woont, en de activiteiten vanuit kerken en de historische-, oranje-, carnaval-, en voetbalvereniging dragen bij aan de kwaliteit van leven hier.
Vraag 2: wat belemmert ons geluk in Opperdoes?
Als belemmeringen werden genoemd het gemis aan een supermarkt en aula, weinig speelruimte voor kinderen en een tekort aan woningen voor ouderen en starters. Een typische Opperdoezer gewoonte lijkt het te zijn om de wereld te benaderen met de blik gericht op het ‘half-lege-glas’. De verschillende belangen binnen de vereniging van Opperdoezer-telers en vier op zichzelf staande de kerken heeft invloed op de harmonie en ontwikkeling van Opperdoes. Ook de verminderde busdiensten, tekort aan vrijwilligers voor verenigingen en een minder goede samenwerking met de gemeente, werden als belemmeringen voor geluk gezien.
Vraag 3: Wat kunnen we zelf doen aan de belemmeringen van ons geluk?
Er ontstonden vele mooie suggesties bij deze laatste vraag. Eenvoudig te doen is elkaar begroeten op straat en praatjes maken met je buren. Je aansluiten bij de buurt-app of er een starten, maakt dat je elkaar kent. Dat is de basis voor omzien naar elkaar. Je meer open stellen voor anderen kan de kerken samenbrengen en de gemeenschap versterken. Een neutrale ontmoetingsplek of dorpshuis zou daarbij heel welkom zijn.
Gebruikmaken van de SRV-wagen op zaterdag en carpoolen naar de supermarkt in Medemblik, kan de autonomie vergroten. Een ‘automaatje-’ of belbus – groep opzetten, vergroot de mobiliteit van iedereen. Andere gesuggereerde activiteiten om ons geluk dichterbij te brengen, zijn een bijenstal starten, samen speeltoestellen en openbaar groen onderhouden, een leesclubje starten, kermis organiseren, een gezamenlijk een centrum-plan en knarrenhof ontwikkelen, en jongeren een hang-plek geven, inclusief de eigen regie en verantwoording.
Meermaals genoemd is het benutten van het Vrijwilligers-punt in Hoorn, dat benaderd kan worden vanuit heel West Friesland als je behoefte hebt aan een of meer vrijwilligers. Daarnaast bleek dat in maart een aanspreekpunt begonnen is binnen de gemeentelijke organisatie voor de verschillende dorpsraden.
Gemeenschap staat centraal
Na het bespreken van de antwoorden, gaf Jeroen een aantal voorbeelden van internetsites waaronder andere dorpsgemeenschappen hun activiteiten bundelden.
Hij besprak ook voorwaarden waaronder de uitbouw van een dorpsgemeenschap goed werkt, zoals:
- Vermijden van publiceren van persoonsgegevens, de gemeenschap is geen marktplaats of economische entiteit
- Naast aankondigen van activiteiten vooral ook consequent verslag doen hiervan, zodat er een geschiedenis zichtbaar wordt en daarmee een openbaar bewijs van een levendige gemeenschap. Waar je weet van kunt hebben, een keer aan meedoen of zelf ook actief worden