Hiervoor is al besproken dat het onderwerp welzijn nauw verbonden is met de woonsituatie en veiligheid. In dit hoofdstuk wordt het verband tussen zorg en welzijn gelegd. In de enquête is gepeild hoe de bewoners denken over zorg- en hulpvragen.

Hieronder de belangrijkste punten:

  • De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de gemeente lijken bij een ruime meerderheid van de bevolking geen duidelijke rol te spelen. Men weet niet waar men wat moet aanvragen. • Hetzelfde geldt voor thuiszorg en hulpmiddelen.
  • Ouderen geven aan zich soms eenzaam te voelen.
  • Over alcohol- en drugspreventie heeft een ruime meerderheid geen mening of vindt dit niet van toepassing.
  • Een gezonde omgeving en milieu wordt belangrijk gevonden. Voorzieningen zoals een parkje met bomen, meer mogelijkheden voor jong en oud om in het eigen dorp te kunnen recreëren en met de hond te wandelen, kunnen bijdragen aan het gevoel van welzijn.

Er zijn soms zorgen over Agriport A7 in verband met de lichtvervuiling van de kassen. Zorg is er ook over de stortplaats van HVC. Er is een wens tot meer transparantie over welke stoffen er bij HVC worden gestort en waar de stank vandaan komt.

Er zijn voor de langere termijn zorgen die duidelijk verband staan met de woonsituatie en de voorzieningen in het dorp. De effecten daarvan hebben invloed op het welzijn in Opperdoes. Het relatief lage gemiddelde inkomen per huishouden, in combinatie met recente stijging van de prijzen voor levensonderhoud en energie, kan eveneens bedreiging gaan vormen voor het welzijn.

Het is volgens ons belangrijk het welzijn van alle bevolkingsgroepen nauwkeurig te volgen. De Dorpsraad zal hier via haar vertegenwoordigers in de gemeenschap van Opperdoes hoge prioriteit aan blijven geven. Uiteraard in nauwe samenwerking met de gemeente Medemblik en maatschappelijke organisaties.