Het dorp Opperdoes was tot 1 januari 1979 een zelfstandige gemeente. Daarna werd het onderdeel van de gemeente Noorder-Koggenland. Vanaf 1 januari 2007 is Opperdoes een van de kernen van de gemeente Medemblik. Op 31 december 2020 had Opperdoes 1938 inwoners. Het is niet precies bekend wanneer het dorp gesticht is. De oudste nog bekende vermelding dateert uit 1311.
Het is aannemelijk dat er in de omgeving van het dorp al veel eerder dan in de dertiende of veertiende eeuw bewoning is geweest.
Voor de naam van het dorp bestaan twee uitleggen. De eerste is dat Thosa, Dose, Doesse of Does afgeleid is van een Fries woord dat offerplaats betekent. De tweede uitleg, die de meeste aanhangers heeft, is dat Doess bosachtig moerasland betekent. De toevoeging Opper aan Doess duidt op een hogere
ligging van het dorp ten opzichte van het moerasland.
Oorspronkelijk was het dorp een komdorp. De eerste bebouwing concentreerde zich rond de hoogste plek van het dorp, daar waar nu de Gouw is. Dit is anders dan de meeste dorpen in de omgeving die als lintdorp zijn ontstaan.
De spoorlijn Hoorn-Medemblik, die gebruikt wordt door Stichting Stoomtram Hoorn-Medemblik, loopt door het dorp. Zowel station Opperdoes als station Twisk staan op het grondgebied van de voormalige gemeente Opperdoes.
Heel lang had Opperdoes een overwegend agrarisch karakter. Tot aan de ruilverkaveling in 1979/1980 telde het dorp veel kleinschalige tuinbouwbedrijven waarop tulpen, groenten en aardappelen verbouwd werden. Het dorp kreeg landelijke bekendheid door de vroege aardappel de Opperdoezer Ronde.
Tegenwoordig heeft deze aardappel de zogenaamde BOB-status van de Europese Gemeenschap. Dit staat voor Beschermde Oorsprongsbenaming, wat inhoudt dat deze aardappel alleen in een nauwkeurig omschreven gebied in en rondom Opperdoes geteeld mag worden. Tijdens de oogst zie je veel jongeren die op het land een aardige zakcent verdienen en daarmee ook een nuttige werkervaring opdoen.
Door ruilverkaveling, mechanisatie en schaalvergroting nam het aantal tuinbouwbedrijven sterk af. De beroepsbevolking is nu divers samengesteld. Voor de ruilverkaveling was veel land uitsluitend per schuit bereikbaar. Nu gaat al het vervoer naar en van het land over de weg. In het dorp zelf zijn er diverse sloten overgebleven. In straten als de Nieuweweg, het Kluiten, het Zuiderpad en het Oosteinde, zijn nog veel huizen te vinden die uitsluitend bereikbaar zijn via een brug over de sloot. Daarom wordt Opperdoes ook wel ‘Klein Giethoorn’ genoemd.
Naast tuinbouwbedrijven heeft het dorp ook eeuwenlang veehouderijbedrijven gehad. Dat is nog te zien aan de stolpboerderijen die onder andere aan het Zuiderpad en het Kluiten staan. Heden ten dage zijn er geen veehouders meer in het dorp. Opperdoes was omstreeks 1580 voor het grootste deel protestants, maar er waren ook RoomsKatholieke gezinnen woonachtig in het dorp.
Nu zijn er drie kerkgenootschappen met een eigen kerkgebouw in Opperdoes. Dat zijn de Protestantse Gemeente, de Christelijke Gereformeerde Kerk en de Gereformeerde Gemeente.
Het oudste kerkgebouw is de oude dorpskerk, die na de plundertocht door de mannen van Grote Pier in 1517 opnieuw is opgebouwd. Het schip van deze kerk is nu eigendom van Stichting Dorpskerk van Opperdoes en Almersdorp en wordt onder andere gebruikt voor culturele activiteiten. De toren is van de burgerlijke gemeente. In de dorpskerk zijn wekelijks vieringen van de Christengemeente Compas. De dorpskerk fungeert ook als rouwcentrum voor de uitvaartvereniging D.E.L.
Opperdoes staat bekend als een Oranjedorp. Koningsdag wordt alle jaren uitgebreid gevierd en eens in de vijf jaar worden veel straten in de periode van Koningsdag tot en met Bevrijdingsdag versierd.
Deze website is een initiatief van de Dorpsraad Opperdoes.
Het is fijn wonen in Opperdoes. Vandaag, morgen en daarna.
Goed onderling contact, elkaar helpen en eigen initiatief van iedereen.
Veel activiteiten in het dorp vinden plaats in Dorpshuis De Torenschouw aan de Torenstraat 17.
Maandelijks is hier een Sociaal Eetcafé.